Протикорозійні властивості екстрактів рослинної сировини в розчині соляної кислоти - Хабурський, Я.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Розроблена методика ефективної екстракції з кори і стружки дуба (Quercus Robur) та листя чаю (Camellia Sinensis). Вивчено вплив екстрактів на корозійно-електрохімічні властивості сталі 20 в 5%-ій соляній кислоті. Встановлено, що ефективність інгібітора зростає зі збільшенням його концентрації в розчині кислоти та підвищенням часу експозиції. За результатами масометричних випроб за різних температур розраховано енергію активації, яка вказує на суттєве утруднення корозійного процесу в інгібованому середовищі. Згідно з електрохімічними розрахунками, адсорбцію обох екстрактів на поверхні сталі можна описати ізотермою Ленгмюра.