Дослідження атмосферної корозії вуглецевої сталі за умов утворення адсорбційних та фазових плівок вологи - Ниркова, Л.І.; Осадчук, С.О.; Рибаков, А.О.; Мельничук, С.Л.; Гапула, Н.О. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Досліджено особливості атмосферної корозії вуглецевої сталі за умов утворення адсорбційних та фазових плівок вологи за допомогою восьмиелектродних електрохімічних давачів швидкості атмосферної корозії. Встановлено, що зі зменшенням відносної вологості повітря від 100 до 80% швидкість корозії знижується майже на три порядки – від 10⁻² mm/year до 10⁻⁵ mm/year. Швидкість корозії вуглецевої сталі на охолоджуваній поверхні за відносної вологості повітря 100% майже на порядок нижча, ніж на неохолоджуваній, а при 80% – на порядок вища. На охолоджуваній поверхні за відносної вологості 80% конденсація вологи починається за температури 50°С, тоді як на неохолоджуваній поверхні конденсацію не спостерігали. В щілинах висотою 1 mm, де температура нижньої та верхньої поверхонь нижча, ніж температура навколишнього повітря, конденсація вологи на поверхні давача починалась за температури 40°С, що прискорювало перебіг корозійних процесів.