Дискретні моделі мартенситного перетворення та двійникування в металах - Козак, Л.Ю. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
З допомогою двовимірної дискретної моделі виявлено, що залежно від температури кристалічна ґратка може перебувати у стані стійкої або нестійкої рівноваги. Під час кристалізації утворюється стійка кристалічна ґратка. З пониженням температури переходить у стан нестійкої рівноваги. Зроблено висновок, що пластична деформація за низьких температур, як і під час поліморфних перетворень, є наслідком втрати стійкості. Але, не зважаючи на те, що в основі двійникування і мартенситного перетворення лежить один і той самий процес – зміщення атомів у кристалі, причини дестабілізації кристалічної ґратки тут різні.