Термобаричне спікання композиту cBN–Cr₃C₂ - Сліпченко, К.В.; Стратійчук, Д.А.; Петруша, І.А.; Туркевич, В.З. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2017)
Здійснено спікання та досліджено характеристики спеченого композиту системи cBN–Cr₃C₂. Спікання виконано в умовах високого тиску (7,7 ГПа) та температурного діапазону 1500–2100 °С. Об’єкт дослідження – дві композиції з вмістом 50 та 90 об.% cBN. Суміші отримано мокрим змішуванням порошків cBN та Cr₃C₂ у барабанному змішувачі PULVERISETTE 6 classic line. Вивчено фазовий склад керамоматричних композитів отриманих, шляхом термобаричної обробки сумішей. Отримані результати свідчать, що варіювання умов спікання приводить до зміни фазового складу та властивостей керамо-матричних композитів. Підвищення температури спікання приводить до зростання твердості досліджуваних композитів.