Сучасний підхід до оцінки початкових запасів вуглеводнів на межі тиску насичення - Коваль, В.І.; Чернов, Б.О. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2015)
У статті розглянуто особливості оцінки початкових запасів насичених вуглеводневих систем, що розробляються як на виснаження пластової енергії, так і з підтриманням пластового тиску. Використано нову методику матеріального балансу з урахуванням гравітаційного розподілу компонентів пластової системи, видобутку кожного з компонентів пластових флюїдів, зміни їх фізичних властивостей в процесі розробки покладу, стисливості породи та надходження в поклад води.