Тиск з тертям абсолютно жорсткого штампа на пружний півпростір з тріщинами - Саврук, М.П.; Томчик, А (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Розглянуто взаємодію жорсткого штампа з основою довільної форми з поверхнею пружного півпростору, що містить тріщини, за наявності тертя в зоні контакту. Розв’язок плоскої контактної задачі теорії пружності отримано методом сингулярних інтегральних рівнянь. Детально проаналізовано задачу для параболічної основи штампа і прямолінійної тріщини, що виходить на поверхню півпростору. Досліджено вплив коефіцієнта тертя, довжини тріщини, її орієнтації і місця знаходження на коефіцієнти інтенсивності напружень KI i KII у вершині тріщини та розподіл контактних напружень під штампом.