Експериментальне дослідження ендотеліальних клітин фетальної печінки людини - Петренко, Ю.О.; Салютін, Р.В.; Репін, Н.В.; Петренко, О.Ю. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Проведено експериментальне дослідження з метою визначення та ідентифікації ендотеліальних клітин-попередників в суспензії фетальної печінки людини 8-10 тижнів гестації. З застосуванням морфологічних, електронно-мікроскопічних, імуноцитохімічних методів та культивування в позаклітинному матриксі за умов in vitro доведено що: первинна суспензія клітин фетальної печінки людини містить клітини ендотеліального паростку, які здатні до експресії маркеру ендотелію FLK-1 та формування капіляроподібних структур за умов in vitro. Вбачається перспективним дослідження їх використання клітинної культури фетальної печінки в комплексному лікуванні патологічних станів що супроводжуються ішемічним синдромом (хронічна ішемія, тощо).