Трібологічні властивості та структурні особливості псевдосплавів системи алюміній–олово - Широков, В.В.; Хлопик, О.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Досліджено вплив легування алюмінію оловом (2...15 mass.%) на його зносотривкість у парі з мідним контртілом в умовах тертя без мащення. Встановлено, що зі збільшенням вмісту олова в сплавах їх знос зменшується в 4–6 разів. Під час легування оловом більше 10% виникають ліквації.