Вплив корозії у середовищах з різним рН на локальні електродні потенціали сталей - Хома, М.С.; Сисин, Г.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Наведено результати досліджень мікроелектрохімічної гетерогенності поверхонь сталей 20, 30ХМА, 12Х21Н5Т після кородування в хлоридно-сульфідних середовищах. З’ясовано характер корозії сталей у розчинах, що містять хлорид- та сульфідіони. Показано, що під час корозії сталі 20 в розчинах, де спостерігається пасивування, мікроелектрохімічна гетерогенність поверхні є вища, ніж після її активного розчинення. Щільні пасивувальні плівки на поверхні нержавної сталі спричиняють меншу мікроелектрохімічну гетерогенність після кородування в усіх досліджених розчинах порівняно зі сталями 20 та 30ХМА.