Мікробна корозія як прояв техногенезу у біоплівці, що формується на поверхні підземних споруд - Козлова, І.; Коптєва, Ж.; Заніна, В.; Пуріш, Л. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Встановлено, що місцем формування агресивного мікробного угруповання є феросфера – зона ґрунту товщиною до 3 mm, яка безпосередньо контактує з поверхнею металевої підземної споруди. По суті, це і є біоплівка, в якій проявляється біогеохімічна активність бактерій-збудників корозії і пришвидшується перебіг електрохімічних процесів. Показано, що у біоплівці відбуваються популяційні зміни бактерій з домінуванням бактерій певних фізіологічних груп: сульфатвідновлювальних, денітрифікувальних, залізо-відновлювальних. Отримано оригінальні дані про формування у біоплівці сульфатвідновлювальних бактерій на контакті з металом подвійного шару у вигляді піротину і піриту. Досліджено архітектоніку моно- та бінарної біоплівок, утворених бактеріями-деструкторами захисних покривів. Методом конфокальної лазерної сканівної мікроскопії встановлено, що в базальній частині бінарної біоплівки, на поверхні бутилкаучукового шару покриву, розташовуються бактерії роду Аrthrobacter, які пришвидшують його деградацію. Ефективним засобом захисту матеріалів від мікробних пошкоджень є введення до їх складу біоцидів, які коагулюють білки, окиснюють сульфгідрильні групи у структурах білків, що призводить до загибелі клітин мікроорганізмів.