Обгрунтування гранично допустимої концентрації (ГДК) препарату «Акумер» (полімеру акрилової кислоти) для водних об’єктів рибогосподарського водокористування - Третьякова, О.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Проведені комплексні хіміко-аналітичні, токсикологічні, гігієнічні та екологічні дослідження промислового синтетичного препарату «Акумер» для оцінки його потенційного впливу на еколого-гігієнічні показники води водойм рибогосподарського використання при надходженні з промисловими стічними водами. Дана оцінка стабільності препарату у воді, вплив на органолептичні, санітарні показники водного середовища, токсичність для найпростіших, фіто- і зоопланктон, риби на різних стадіях розвитку особин. За результатами комплексних експериментальних досліджень встановлено лімітуюча ланка — дафнії (зоопланктон), для яких максимальна недіюча концентрація стала визначальною при оцінці токсичної дії і встановлення еколого-гігієнічного нормативу. З урахуванням лімітуючої ланки і коефіцієнта стабільності обґрунтована гранично допустима концентрація препарату «Акумер» у воді водних об’єктів рибогосподарського призначення (ГДКвр), яка склала 1,0 мг/л, 4-й клас небезпеки, лімітуючий показник токсичності — токсикологічний.