Діагностування напруженодеформованого стану багатошарових кільцевих зварних з’єднань трубопроводів - Банахевич, Ю.В.; Драгілєв, А.В.; Кичма, А.О. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
В межах теорії оболонок побудовано математичну модель, що описує осесиметричний напружено-деформований стан багатошарових кільцевих зварних з’єднань труб під дією локалізованих біля шва залишкових несумісних деформацій. Залишкові напруження визначали на основі розв’язку обернених задач теорії оболонок з власними напруженнями та експериментальної інформації, отриманої методом спекл-інтерферометрії. Створено дослідницьке устаткування і програмне забезпечення, які дають можливість визначати і відтворювати залишкові напруження в зоні багатошарового зварного з’єднання. Наведені графічні залежності колових залишкових напружень від відстані до осі шва.