Аналіз вібраційного стану стрижня з тріщиною під дією стохастичних циклічних навантажень - Мацько, І.Й.; Яворський, І.М.; Юзефович, Р.М.; Маєвскі, Я. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
На основі числових розв’язків нелінійного диференціального рівняння ІІ-го порядку проаналізовано коливання стрижня під дією стохастичної вимушувальної сили. Встановлено, що за появи тріщини коливання набувають властивостей періодичної нестаціонарності. Показано, що в режимі суперрезонансу характеристики нестаціонарності другого порядку є чутливішими до розвитку тріщини, ніж характеристики детермінованої складової. Використання діагностичних ознак, побудованих на їх основі, дає змогу виявляти тріщини вже за малих довжин.