Еволюція та "природний відбір" базових концепцій мов програмування: на прикладах мов C, C++, Java та C# - Колодницький, М.М. (Інститут програмних систем НАН України, 2004)
Коротко нагадуються деякі важливі історичні події, що мали суттєвий вплив на формування концепцій сучасних мов програмування загального призначення. Розглядається набір фундаментальних конструкцій та концепцій, які є свого роду будівельними цеглинками вказаних у назві чотирьох мов. Пропонується систематизація такого набору, яка показує, як відображаються компоненти архітектури комп’ютера у відповідні концепції мов програмування. Дану систематизацію зручно взяти за основу для проведення порівняльного аналізу цих мов. Наводяться систематизовані порівняльні таблиці базових імперативних концепцій чотирьох мов, а також порівнюються реалізації об’єктно-орієнтованих конструкцій в мовах C++, Java 2 та C#. На основі таких матеріалів проводиться аналіз еволюції базових концепцій цих мов.