Карбонатні породи крейди північно-західного шельфу Чорного моря і їх нафтогазовий потенціал - Рябуха, А.В. (Інститут геологічних наук НАН України, 2008)
Карбонатні породи крейдових відкладів північно-західного шельфу Чорного моря представлені різними літологічними типами – вапняками, кременистими вапняками та кременистими мергелями. Мікроскопічне вивчення дозволяє уточнювати речовинний та мінеральний склад і структурні особливості порід, на яких базуються реконструкції літологофаціальних умов утворення карбонатних порід. Половина запасів світового видобутку нафти припадає на карбонатні породи, тому їх дослідження має велике практичне значення для енергетичного комплексу України.