Ефективність та токсичність ліпосомної форми цисплатину у хворих на поширений та рецидивний рак яєчника - Півнюк, В.М.; Носко, М.М.; Чехун, В.Ф. (Онкологія, 2013)
Мета: вивчення ефективності та переносимості ліпосомної форми цисплатину (ЦП) порівняно з вільним ЦП у хворих на поширений та рецидивний рак яєчника (РЯ) у відкритому рандомізованому дослідженні. Об’єкт і методи: 60 пацієнток віком від 31 до 65 років з РЯ III–IV стадії або рецидивом рандомізовані в основну і контрольну групи (по 30 хворих у кожній). В основній групі хворі одержували ліпосомний ЦП (100 мг/м2 , 1-й та 21-й дні), у контрольній — вільний ЦП в такій самій дозі та режимі. Усім пацієнткам вводили також циклофосфамід (500 мг/м2 , 1-й та 21-й дні). Ефективність та токсичність лікування оцінювали за стандартними показниками (шкала ВООЗ та Міжнародного протиракового союзу). Криві виживаності (метод Каплана — Мейєра) порівнювали за допомогою log-rank test. Результати: об’єктивний ефект лікування в основній групі — 90,0%, в контрольній — 70%. У 9 випадках резистентних до вільного ЦП пухлин (прогресування захворювання) лікування пацієнток конт рольної групи продовжили ліпосомним ЦП (100 мг/м2 , 1-й та 21-й дні); об’єктивного ефекту досягнуто у 88,9%. Ремісія після лікування ліпосомним ЦП тривала в середньому 4,5 ± 1,8 міс, тривалість загальної виживаності в основній групі більша порівняно з контрольною групою на 2,06 міс. За рівнем системної токсичності ліпосомний ЦП не перевершував вільну форму ЦП. Висновок: ліпосомна форма ЦП може бути рекомендована при резистентних пухлинах та рецидивах РЯ, особливо у хворих, що вже одержали значну кількість курсів хіміотерапії.