Роль комплексної мультидетекторної комп’ютерної томографії у стадіюванні раку гортані - Дикан, І.М.; Козаренко, Т.М.; Логаніхіна, К.Ю. (Онкологія, 2013)
Мета, обґрунтування: визначити місце комплексної мультидетекторної комп’ютерної томографії (МДКТ) у стадіюванні пухлинного процесу у хворих на рак гортані (РГ) для підвищення ефективності діагностики РГ, що є актуальним в умовах незмінного рівня захворюваності на дану нозологічну форму в Україні. Об’єкт і методи: з використанням стандартного методу МДКТ, МДКТ-ангіографії та МДКТ-перфузіографії обстежено 285 хворих на РГ (рТ1–Т4) із локалізацією пухлини у голосовому (53,0%), вестибулярному (27,7%) та підголосовому (19,3%) відділах гортані. Результати: розроблено МДКТ-семіотику пухлинного ураження, виділено кількісні та якісні показники кровотоку РГ для кожного з відділів гортані. Доведено діагностичну ефективність комплексної МДКТ у стадіюванні РГ. Показники діагностичної ефективності МДКТ, проведеної за стандартною методикою: чутливість — 94,0%, специфічність — 92,2%, точність — 93,3%; комплексної МДКТ: 97,9; 97,8; 98,1% відповідно. Висновок: діагностична ефективність МДКТ значно підвищена завдяки доповненню можливостей стандартного методу МДКТ ангіографією та МДКТ-перфузіографією.