Характеристики клітинпопередників кісткового мозку як один із критеріїв оцінки індивідуальної відповіді пацієнтів із хронічною мієлоїдною лейкемією на терапію інгібітором тирозинових кіназ - Дяченко, М.Ф.; Жалейко, І.О.; Дягіль, І.С.; Перехрестенко, Т.П.; Білько, Н.М. (Онкологія, 2013)
Мета: проаналізувати функціональні особливості клі тин-попередників кісткового мозку (КМ) пацієнтів з хронічною мієлоїдною лейкемією (ХМЛ) залежно від ефективності їх лікування для визначення можливої цінності характеристик цих клітин у культурі in vitro в прогнозі перебігу ХМЛ. Об’єкт і методи: аспірати КМ 32 пацієнтів з ХМЛ, які отримували терапію препаратом іматиніб (25 осіб) або гідроксикарбамідом (7 осіб) та характеризувалися різною (оптимальна, субоптимальна) відповіддю на лікування, досліджували гематологічним, культуральним, цитологічним та імуногістохімічним методами. Результати: встановлено, що функціональна активність (формування колоній і кластерів у культурі in vitro) клітин- попередників КМ пацієнтів з оптимальною відповіддю на терапію була нижчою, ніж до лікування із застосуванням іматинібу, або у пацієнтів з субоптимальною відповіддю. Проліферативний потенціал КМ пацієнтів з наявністю Ph+ клітин був вищим, ніж у пацієнтів з повною гематологічною та цитогенетичною відповіддю на терапію. Колонії та кластери, отримані в культурі КМ пацієнтів із субоптимальною відповіддю на терапію іматинібом, характеризувалися підвищеним відносним вмістом CD34+-клітин-попередників. Встановлено сильну позитивну статистично достовірну кореляцію між кількістю Ph+ клітин та кількістю клітинних агрегатів у культурах КМ пацієнтів, які отримували терапію гідроксикарбамідом, а також між індексом дозрівання клітин в клітинних агрегатах та тривалістю лікування іматинібом. Висновок: відповідь на терапію ХМЛ (із застосуванням інгібітора тирозинкінази BCR-ABL іматинібу), ймовірно, пов’язана зі змінами в популяції лейкемічних стовбурових клітин та клітин-попередників КМ, зокрема змінами їх проліферативного потенціалу, що може бути використано для моніторингу індивідуальної ефективності лікування.