Значення прогностичних маркерів СОХ-2 та VEGF у лікуванні хворих на рак шийки матки ІІВ стадії - Крижанівська, А.Є.; Андріїв, А.В.; Лук’янова, Н.В. (Онкологія, 2013)
Мета роботи — проаналізувати безпосередні та віддалені результати лікування хворих на рак шийки матки (РШМ) ІІВ стадії залежно від експресії в пухлинній тканині СОХ-2 та VEGF. Об’єкт і методи: у дослідження включено 48 пацієнток з РШМ IIВ стадії, які одержали радикальне лікування. У біопсійному та операційному матеріалі імуногістохімічним методом з використанням відповідних моноклональних антитіл визначали експресію COX-2 та VЕGF. Відповідь на неоад’ювантне лікування оцінювали за критеріями RECIST та ступенем патоморфозу, виживаність аналізували за методом Каплана — Мейєра. Результати: доведено зв’язок рівня експресії СОХ-2 та VEGF з клініко-морфологічними показниками ефективності лікування (р < 0,05) і виникненням рецидиву захворювання. Ураження регіонарних лімфатичних вузлів виявлено в 20,8% хворих, із них у 70% був високий рівень експресії СОХ-2 та VEGF. 5-річна безрецидивна виживаність (БРВ) для всієї дослідженої групи становила 62,8%, загальна виживаність (ЗВ) — 65,1%. У 93,3% хворих, які померли протягом часу спостереження, виявлено високий рівень експресії СОХ-2 та VEGF. При високому рівні маркерів 5-річна БРВ становила 0,0%, ЗВ — 9%; при середньому і низькому їх рівні БРВ і ЗВ — > 90%. Висновок: продемонстровано достовірний зв’язок експресії СОХ-2 та VEGF з клініко-морфологічними показниками ефективності лікування та його віддаленими результатами у хворих на РШМ II стадії.