Цитогенетичні дослідження клітин лімфатичних вузлів черевної порожнини при їх лапароскопічній біопсії у хворих на злоякісні лімфоми - Вальчук, М.О.; Інденко, В.Ф.; Зотова, О.В.; Лук’янова, А.С.; Кароль, Ю.С.; Євстахевич, І.Й.; Воронєцка, Р.; Пєньковска-Ґреля, Б.; Логінський, В.Є. (Онкологія, 2013)
Мета: оцінити придатність пухлинного матеріалу, отриманого при лапароскопічній (відеохірургічній) діагностичній біопсії ізольовано уражених лімфатичних вузлів (ЛВ) черевної порожнини і заочеревинного простору, для цитогенетичного дослідження і визначити його діагностичну цінність. Методи: діагностичну біопсію проведено за оригінальною, опрацьованою в ДУ «ІПКТМ НАМН України» методикою, спрямованою на забезпечення легшого доступу до уражених ЛВ та запобігання післяопераційній кровотечі, у 32 хворих. Діагноз лімфоїдної неоплазії (ЛН) на основі гістологічного й імунофенотипічного дослідження біопсійного матеріалу встановлено у 62,5% пацієнтів. Цитогенетичні дослідження (аналіз каріотипу та FISH) клітин ЛВ проведено в 11 хворих на В-клітинні ЛН. Результати: виявлено низку хромосомних аберацій: при хронічній лімфоцитарній лейкемії/лімфомі з малих лімфоцитів — del(11)(q23); +8, +12; при фолікулярній лімфомі — t(2;18;5)(р11;q21;q21); при дифузній B-великоклітинній лімфомі — add(14q); add(6)(p22). У FISH-дослідженні визначили делецію гена ATM при хронічній лімфоцитарній лейкемії/лімфомі з малих лімфоцитів, реаранжування генів BCL2 та IgK при фолікулярній лімфомі, ампліфікацію генів IGH, BCL6, BCL2 при дифузній B-великоклітинній лімфомі. Висновок: встановлено доцільність застосування лапароскопічної біопсії при ізольованому ураженні ЛВ черевної порожнини для своєчасної діагностики ЛН.