Зв’язок рівня феритину у сироватці крові та пухлинній тканині з чутливістю до неоад’ювантної хіміотерапії у хворих на рак молочної залози - Антіпова, С.В.; Шепіль, О.В.; Лук’янова, Н.Ю.; Чехун, В.Ф. (Онкологія, 2013)
Мета: дослідити зв’язок рівня феритину (ФЕР) в сироватці крові та пухлинній тканині з клініко-морфологічними прогностичними факторами та чутливістю до неоад’ювантної хіміотерапії (НХТ) у хворих на рак молочної залози (РМЗ). Методи: у дослідження включено 168 жінок, хворих на РМЗ у IIА–IIIB стадії, що проходили лікування на базі Луганського клінічного онкологічного диспансера протягом 2010–2013 рр. Визначення рівня ФЕР в сироватці крові хворих проводили за допомогою методу твердофазного імуноферментного аналізу перед першим курсом НХТ. Ефективність НХТ оцінювали за даними мамографії згідно з критеріями RECIST. Визначення експресії ФЕР в операційному матеріалі досліджених хворих на РМЗ проведено за допомогою стандартного імуногістохімічного методу. Результати: встановлено зв’язок показників ФЕР в сироватці крові та пухлинній тканині з чутливістю до НХТ (режими FAC, AC) у хворих на РМЗ. Високий рівень ФЕР визначали в сироватці крові та пухлинній тканині хворих, пухлини яких були резистентними до НХТ (стабілізація або прогресування захворювання). Висновок: отримані результати вказують, що показники рівня ФЕР можуть бути використані в якості об’єктивного критерію визначення чутливості РМЗ до НХТ як на рівні організму, так і на рівні пухлини.