Міграція міді в корах вивітрювання біотитових гнейсів центральної частини Українського щита - Компанець, Г.С.; Шестаков, О.Ю.; Мороз, Л.І. (Інститут геологічних наук НАН України, 2008)
Найбільш вагомим фактором мобілізації міді на суші є елювіальний процес. На прикладі кір вивітрювання біотитових гнейсів інгуло-інгулецької серії протерозою центральної частини Українського щита вивчено поведінку міді – її мобілізація, перерозподіл та концентрація в різних зонах профілю кори вивітрювання. Встановлено, що активність і масштабність цих процесів у корах вивітрювання гнейсів, утворення асоціацій міді з іншими елементами зумовлені різним ступенем розкладення і дезінтеграції материнських порід.