Оцінювання деформації тампонажного кільця при опресуванні обсадної колони (на прикладі спорудження свердловин ДАТ "Чорноморнафтогаз") - Коцкулич, Я.С.; Колісник, В.І.; Гриманюк, В.І. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2015)
У результаті аналізу стану кріплення свердловин, споруджених ДАТ «Чорноморнафтогаз», встановлено, що однією з причин виникнення міжколонних тисків є негерметичність контактної поверхні «обсадна колона - цементний камінь». Наведено результати лабораторних досліджень деформаційних характеристик тампонажного каменю з використанням методики триточкового згину цементного зразка. Проаналізовано результати теоретичного розрахунку величини переміщення контактної поверхні з використанням армованого синтетичним фіброволокном та неармованого тампонажного каменю. Встановлено, що додавання до цементу синтетичної фібри сприяє підвищенню деформаційних характеристик тампонажного каменю, що дозволяє забезпечити герметичність заколонного простору свердловини.