Гальмування втомних тріщин нанесенням на газопроводи під тиском ремонтного покриву - Венгринюк, Т.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Описано додаткові можливості ремонтних ізоляційних покривів у підвищенні довговічності магістральних трубопроводів, нанесених без виведення їх з експлуатації. Особливість полягає у гальмуванні подальшого поширення поверхневих втомних тріщин штучним створенням ефекту їх закриття, яке досягають, заповнюючи порожнину тріщини рідкоплинною епоксидною смолою. Після тверднення вона виконує роль клина, зменшуючи розмах циклічних пластичних деформацій в околі вершини тріщини, тобто механічну рушійну силу її втомного розвитку. За експериментальними результатами проаналізовано механічну ситуацію у вершині тріщини з використанням цього способу її гальмування.