Наночастинки срібла як модифікатори тертя у парах сталь–сталь - Похмурський, В.І.; Довгуник, В.М.; Киця, А.Р. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Вивчено трибологічну поведінку пари тертя сталь–сталь у мінеральній оливі з додаванням до неї наночастинок срібла низьких концентрацій та деяких їх стабілізаторів. Показано, що зі всіх досліджуваних додатків найефективніша олеїнова кислота, а її сумісна дія з наночастинками срібла забезпечує найнижчий коефіцієнт тертя.