Мікромеханізми і розрахункова модель росту тріщин низькотемпературної повзучості в матеріалах - Андрейків, О.Є.; Скальський, В.Р.; Матвіїв, Ю.Я.; Долінська, І.Я. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Проаналізовано і синтезовано відомі у літературі результати досліджень мікромеханізмів росту тріщин повзучості та на підставі цього показано, що вони, в основному, ростуть шляхом зародження, збільшення і об’єднання пор. Це покладено в основу формулювання розрахункової моделі для визначення періоду докритичного росту тріщин низькотемпературної повзучості в конструкційних матеріалах. В результаті отримано кінетичне рівняння росту таких тріщин як залежність швидкості від коефіцієнта інтенсивності напружень. Це рівняння разом з початковими і кінцевими умовами становить розрахункову модель для визначення періоду докритичного росту тріщин низькотемпературної повзучості.