Оцінювання деградації сталей парогонів за їх структурними, механічними та електрохімічними характеристиками - Осташ, О.П.; Вольдемаров, О.В.; Гладиш, П.В.; Івасишин, А.Д. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Показано, що внаслідок нерівномірного напружено-деформованого стану металу у різних зонах (розтягнутій, нейтральній, стиснутій) згинів парогонів зі сталей 12Х1МФ та 15Х1М1Ф трансформація структури і розвиток пошкоджуваності за експлуатаційних умов протікають з різною інтенсивністю. Встановлено, що стандартні механічні характеристики, передбачені чинними нормативними документами, виявляють слабу чутливість (знижуються в 1,03–1,24 рази) до мікроструктурних перетворень та накопичення пошкоджень за умов повзучості цих сталей. Фазовий склад та мікроструктура сталей парогонів істотно впливають на їх електрохімічну поведінку, зокрема, швидкість репасивації свіжоутвореної поверхні Vr. За зростання бала деградації перлітного складника від 3 до 5 і бала мікропошкоджуваності від 2 до 3 сталі 15Х1М1Ф значення Vr знижується більше ніж у двічі, а для сталі 12Х1МФ за такої ж деградації перлітного складника і зростання бала мікропошкоджуваності від 2 до 5 – майже в 4 рази.