Вплив лазерної ударно-хвильової обробки на ударну в’язкість теплотривких сталей - Ясній, П.В.; Марущак, П.О.; Нікіфоров, Ю.М.; Гладьо, В.Б.; Ковалюк, Б.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Досліджено вплив опромінювання в прозорому конденсованому середовищі на ударну в’язкість теплотривких сталей. Опромінення зразка попереду концентратора спричиняє значне (до двох разів) підвищення ударної в’язкості сталі 15Х13МФ. Методом фрактографічного аналізу встановлено, що сталь зруйнувалась за внутрішньозеренним механізмом незалежно від схеми опромінювання. Обґрунтовано зростання ударної в'язкості матеріалу після ударно-хвильової обробки.