Епігеномні зміни в клітинах експериментального лейкозу при блокуванні синтезу поліамінів - Шляховенко, В.О.; Вербиненко, А.В.; Міліневська, В.О. (Онкологія, 2014)
Мета: дослідити зміни активності гістондезацетилаз, рибонуклеаз і загального метилування ДНК у клітинах експериментального лейкозу L1210 при блокуванні синтезу поліамінів in vitro та in vivo. Об’єкти і методи: лейкоз L1210, суспензія лейкозних клітин; стандартні методи визначення метилування ДНК, активності гістондезацетилаз, РНКаз. Результати: встановлено, що блокування синтезу поліамінів in vitro як на етапі декарбоксилювання орнітину (синтез путресцину), так і на етапі декарбоксилювання S-аденозил-метіоніну (синтез спермідину та сперміну) уже протягом перших 1–4 год призводить до пригнічення активності гістондезацетилази та зростання активності РНКаз. Рівень загального метилування ДНК змінювався переважно у бік зниження. При введенні (двічі зінтервалом 24 год) інгібіторів синтезу поліамінів мишам CDF1 із прищепленим лейкозом L1210 одержано аналогічні результати. Висновки: застосування інгібіторів синтезу поліамінів із різним механізмом дії є перспективним напрямом у розробці цілеспрямованих впливів на пухлинний ріст.