Епітеліально-мезенхімальна трансформація в канцерогенезі - Швачко, Л.П.; Холод, О.В. (Онкологія, 2014)
У концепції мікрооточення пухлини ключовим феноменом є епітеліально-мезенхімальна трансформація (ЕМT). ЕМТ — механізм тканиноспецифічного морфогенезу та органогенезу, що має місце в процесах ембріонального розвитку та пов’язаний із морфогенезом епітеліальних клітин у мезенхімальні. У канцерогенезі ЕМТ зводиться до химерного «органогенезу», що проявляється метастазуванням пухлин. Тому пухлиноасоційована ЕМТ — це аномальна клітинна програма, яка відкриває шлях до міграційних, інвазивних та метастазуючих властивостей ракових клітин. Цей процес підпорядковується, зокрема, епігенетичному контролю та реалізується на різних етапах клітинного диференціювання із залученням багатьох сигнальних шляхів, з яких ключове місце займає канонічний Wntбета-катеніновий сигналінг. Останній може розглядатися як нова мішень при епігенетичній дерегуляції EMT у канцерогенезі.