К проблеме обоснования прав человека - Булыгин, Е. (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2007)
Ця стаття присвячена обґрунтовуванню прав людини. Згідно авторської позиції одного лише позитивного права для цього недостатньо. Що ж таке права людини, незалежні від позитивного права? На це питання важко дати єдино вірної відповіді. Вдаватися до природного права не достатньо. Права людини є моральними вимогами до позитивного права. Лише дякуючи їх позитивуванню за допомогою законодавства, конституційного або міжнародного права вони набувають реальність.