Статистична оптимізація регульованих за напругою асинхронних електроприводів - Шуруб, Ю.В. (Технічна електродинаміка, 2014)
Показано можливість підвищення ефективності роботи асинхронних електроприводів, що мають стохастичні моменти навантаження, за рахунок створення замкнених систем із статистично оптимальними регу-ляторами. Визначено оптимальні структури регуляторів електроприводів такого класу в залежності від виду випадкових збурень. Моделювання роботи електроприводу дробарки зерна показало ефективність фільтрації статистично оптимальним регулятором високочастотних складових випадкових моментів навантаження, підвищення циклових показників енергоефективності електроприводу таких, як циклові ккд та коефіцієнт потужності, зменшення дисперсій його вихідних параметрів і електромагнітного моменту, швидкості, струму.