До питання вибору критерію оцінювання деформаційної здатності тампонажного каменю - Коцкулич, Я.С.; Рибіцький, І.В.; Гриманюк, В.І.; Бунікевич, О.І. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2012)
Виконано аналіз існуючих критеріїв оцінки деформаційної здатності тампонажного каменя. Розглянуто механізм виникнення напружень і деформацій системи «обсадна колона-цементний камінь» з врахуванням динамічних навантажень, що виникають в свердловині. Обґрунтовано вибір критерія оцінки деформаційної здатності тампонажного каменя у разі динамічних навантажень на кріплення свердловини. Описано методику та наведено результати вимірювань запропонованого коефіцієнта деформаційної здатності тампонажного каменю армованого поліпропіленовою фіброю та хризотил-азбестом. Визначено подальший напрямок досліджень.