Гальванічне осадження золота та паладію на магнії методом заміщення - Добровецька, О.Я.; Кунтий, О.І.; Зозуля, Г.І.; Салдан, І.В.; Решетняк, О.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Досліджено осадження Au та Au–Pd на поверхні обертового магнієвого диску гальванічним заміщенням у диметилформамідних розчинах 0,004 М HAuCl₄ та 0,004 М HAuCl₄ з (0,004…0,01) M PdCl₂ за 20...60°С. Показано, що на магнієвій поверхні формуються плівки із частинок золота розміром 0,3…1,0 mm та плівки Au–Pd – 0,1…0,3 mm. Встановлено пріоритетне відновлення золота під час співосадження двох металів. Можливість регулювання вмісту металу у біметалевій системі Au–Pd показано на практиці.