Електрохімічна поведінка пористого титанового електрода у фосфатній кислоті - Кушмирук, А.I.; Косогін, О.В.; Лінючева, О.В.; Ревеко, В.А.; Мірошниченко, Ю.С. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Методами циклічної вольтамперометрії та потенціометрії досліджено електрохімічні процеси на поверхні пористого титанового електрода в розчинах фосфатної кислоти. Встановлено, що у концентрованих розчинах на електроді встановлюється потенціал –0,30…–0,35 V незалежно від способу його попередньої підготовки, що вказує на активацію корозії. Різниця потенціалів катодних і анодних піків на циклічних вольтамперограмах становить близько 200 mV, що дає можливість припустити перебіг декількох спряжених процесів: зміну фазового складу поверхневих шарів на титані та окиснення/відновлення за участю розчинних форм у вигляді іонів Ті³⁺ та ТіО²⁺. Виявлено, що пришвидшують корозію титану в сильно кислих розчинах іони Ti³⁺, які накопичуються на поверхні електрода через повільну дифузію в його порах. Зафіксовано, що корозія гальмується внаслідок зменшення концентрації розчину, що призводить до гідролізу продуктів корозії з утворенням нерозчинних сполук.