Дослідження доцільності обладнання пружними елементами робочу навіску сучасних колісних тракторів - Черній, О.А. (Геотехнічна механіка, 2014)
Обґрунтовано доцільність введення в конструкцію робочої навіски сучасного колісного сільськогосподарського трактора пружного елемента з метою підвищення ефективності використання трактора у складі машинно-тракторного агрегату. Вказано, що завдяки стрімкому розвитку сільського господарства, збільшуються робоча швидкість машинно-тракторних агрегатів. Це призводить до зміни параметрів коливань тягового опору на гаку робочої навіски трактора. Виникають негативні процеси в динаміці трактора, що впливають на ефективність його використання. Методики аналізу робочого навантаження двигунів є застарілими через зміну їх конструкцій. Приведені патентні рішення пружних навісок трактора вказують на актуальність питання удосконалення динаміки трактора.