Обґрунтування параметрів засобів зниження шуму в формувальних цехах підприємств з виробництва залізобетонних виробів - Паращієнко, І.М. (Геотехнічна механіка, 2015)
На основі виконаних досліджень і аналізу літературних джерел було визначено, що найбільшими джерелами шуму на підприємствах по виробництву залізобетонних виробів є формувальні цехи; еквівалентні рівні шуму в приміщеннях цих цехів складають 106 – 112 дБА. Основне шумове навантаження при цьому дають віброагрегати по ущільненню бетонної суміші, при цьому максимальні значення рівнів звуку на робочих місцях формувальників досягають значень 118 – 120 дБА, а еквівалентні 112 – 114 дБА (при нормі для постійних робочих місць 80 дБА). Для зниження шуму віброагрегатов вперше запропоновано демпфування, тобто зменшення механічних коливань вібруючих поверхонь віброагрегата за допомогою упругов'язкого матеріалу з високим показником внутрішньоготертя; як такий матеріал була розроблена, випробувана і запатентована мастика полімерна віброзвукопоглинаюча «Вібромаст», по своїх физико-механическим властивостях істотно перевершуюча прототип в частині ефективності віброзвукопоглинання. Для зниження шуму віброагрегатів, розташованих вприямці, вперше розроблений камерно-екранний глушник. Теоретично і експериментально встановлена залежність зниження рівнів звукового тиску камерно-екранним глушником від ширини акустичного зазору між столом віброагрегата і екраном-щитком глушника, напрямом випромінювання шуму в зону робочого місця формувальника, наявністю або відсутністю звукопоглинального шару мастики «Вібромаст» на внутрішніх поверхнях глушника, від взаєморозташування поверхні столу віброагрегата і рівня підлоги цеху. Оцінений виробничий ризик на території формувального цеху по критерію шумової дії за допомогою стохастичного підходу до і після упровадження камерно-екранного глушника. Оцінка проводилася двома способами: по частоті перевищення рівня шуму його допустимої величини і як інтеграл вірогідності цього перевищення від одержаної за даними вимірювань густини розподілу рівня шуму в діапазоні її випадкової зміни. Оцінка виробничого ризику в робочій зоні цеху без вживання глушника показала, що діапазони випадкової зміни рівня шуму повністю перевищують допустимі норми. Після упровадження камерно-екранного глушника одержана з використанням різних способів оцінка виробничого ризику перевищення рівня шуму на робочому місці формувальника і в робочій зоні цеху показала, що величина ризику складає близько 0,03 і з високою надійністю (0,97) забезпечується відсутність перевищення діючих нормативів.