Організація процесів управління доставки вантажів у вугільних шахтах при нестаціонарності середовища - Козіна, І.В. (Геотехнічна механіка, 2015)
Стаття присвячена проблемі вибору послідовності обслуговування горизонтів вугільної шахти для доставки допоміжних матеріалів і устаткування в підготовчі вибої. Під нестаціонарністю середовища в умовах вугільних шахт мається на увазі те, що організація й управління процесами транспортування допоміжних матеріалів і устаткування відбувається в динамічному режимі, з постійним переміщенням місця виконання основних виробничих операцій. Зважаючи на специфіку даного об'єкта і виникнення випадкових екстремальних ситуацій у шахтних умовах розрахунок моделі послідовності обслуговування горизонтів виконано при кожному надходженні заявок на диспетчерський пункт. Запропонована математична модель вибору послідовності обслуговування горизонтів вугільних шахт для доставки вантажів із використанням людського чинника – експерта, що ґрунтується на базі методу аналізу ієрархій. Зроблено висновки та виконано зіставлення запропонованих математичних моделей планування послідовності обслуговування горизонтів вугільних шахт як в умовах стабільності пріоритетів обслуговування, так і в умовах їх зміни.