Вплив корозії на приведений опір амперометричного сенсора - Букет, О.І.; Лінючева, О.В.; Блуденко, А.В.; Нагорний, О.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Встановлено, що корозія електродів з вентильного металу титану змінює структуру приведеного опору через збільшення внеску омічного опору пасивних плівок на межі метал–розчин. Показано, що за умов низької корозивної агресивності електроліту пасивні плівки на титані монотонно старіють, ущільнюючись і збільшуючи свій омічний опір. На це вказує температурний коефіцієнт нижче 1%/°С. Помірна й інтенсивна корозія титану у кислих і лужних електролітах супроводжується періодичним (період більше тижня) чергуванням ущільнення і розпушування пасивних шарів. За загальної тенденції до збільшення приведеного опору спостерігали періодичну зміну як його значення, так і температурного коефіцієнта. У сенсорів з високою роздільною здатністю це викликає значну зміну похибки вимірювань з періодом коливань близько одного-двох тижнів. Збільшення температури скорочує період коливань похибки вимірювань і сприяє затуханню цих коливань, викликаних чергуванням лімітувальних стадій струмоутворювального процесу, на фоні зростання приведеного опору пасивних плівок титану.