Поліпшення захисних властивостей алкідних покривів нанорозмірним фосфатним пігментом - Похмурський, В.І.; Білий, Л.М.; Зінь, Я.І.; Киця, А.Р. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
За реакцією іонного обміну синтезовано наночастинки цинку фосфату товщиною 20 nm і досліджено вплив природи реакційного середовища та модифікатора поверхні на їх форму та розмір. Показано, що оптимальними модифікаторами поверхні є акрилові мономери. Методом електрохімічної імпедансної спектроскопії досліджено протикорозійну активність синтезованого нанорозмірного цинку фосфату в алкідних покривах на алюмінієвому сплаві. Встановлено, що нанорозмірний цинку фосфат має кращі інгібувальні властивості порівняно з відомим органічно модифікованим фосфатним пігментом і його можна застосовувати в лакофарбових ґрунтувальних покривах.