Композиції на основі екстрактів з кори та стружки дуба – інгібітори корозії середньовуглецевих сталей у воді - Слободян, З.В.; Маглатюк, Л.А.; Купович, Р.Б.; Хабурський, Я.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Виділено з кори і стружки дуба екстракти та створено синергічні композиції на їх основі, які захищають середньовуглецеві сталі від корозії у воді на 80…95%. Найефективнішою є композиція ТИС-4, яка містить неорганічний та органічний синергісти. Електрохімічними дослідженнями встановлено, що під впливом цих інгібіторів на поверхні сталі формується хемосорбційна плівка, внаслідок чого зростає поляризаційний опір, опір переносу заряду, підвищується енергія активації корозії та гальмуються обидві електродні реакції. Розроблені композиції є інгібіторами змішаної дії та ефективні у водах середньої твердості.