Динамічні коефіцієнти концентрації напружень у площині з коловим отвором за дії ударних неосесиметричних навантажень - Онишко, Л.Й.; Сенюк, М.М.; Онишко, О.Є. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Модифікованим методом скінченних різниць за часом та методом рядів Фур’є за кутовою координатою розв’язано плоску динамічну задачу теорії пружності про дію неосесиметричних ударних зусиль на краю колового отвору у нескінченній площині. Розраховано концентрацію напружень на отворі залежно від часу за різних коефіцієнтів Пуассона та параметрів навантаження. Встановлено, що дію зосереджених сил на отворі можна змоделювати параболічно розподіленими за кутовою координатою зусиллями.