Аналіз економічної ефективності видобутку оксиду урана з використанням геотехнологічного способу в підземних умовах ватутінського родовища для бідних і вельми бідних руд - Мальцев, Д.В.; Владико, О.Б. (Геотехнічна механіка, 2015)
У статті подано методичний підхід до здійснення економічної оцінки отримання окисів урану на родовищах з підземним видобутком для бідних та вельми бідних руд. Визначено вихідні дані для виконання попереднього розрахунку економічної оцінки вилуговування в підземних умовах. Адаптована розрахункова схема для Ватутінського родовища щодо техніко-економічної оцінки отримання уранової сировини, котра ґрунтується на апробованих у світовій практиці методах економічної оцінки об’єктів родовищ корисних копалин та аналізі ефективності інвестицій у вдобувні роботи. Згідно алгоритму розрахунку етапів отримання уранової сировини: визначено попередні витрати на буропідривні роботи для знеміцнення рудного масиву в зажатому середовищі; вартість робіт з буріння та облаштування подавальних та приймальних шпурів-ін’єкторів з урахуванням вартості матеріалів; вартість вилуговуючої речовини з урахуванням її концентрації та ймовірних втрат; вартість трубопроводів та їх спорудження, кількість та тип насосного устаткування для транспортування продуктивного та вилуговуючого розчинів на поверхню і у камеру відповідно; вартість спорудження підземного контурного відстійника для продуктивного розчина; вартість споруд та виконання робіт на поверхні; вартість спорудження підземних захисних перегородок, які б попереджали витік парів сірчаної кислоти з бурових виробок у рудничну атмосферу; витрати на оплату праці тощо. Виконано порівняння вартості отримання окисів урану з аналогічними показниками технології, що діє на Ватутінському родовищі. Зроблено висновки щодо виконаних розрахунків, ймовірного застосування запропонованої технології для досліджених умов.