Залежність фазового складу сплаву Nd₁₆Fe₇₃,₉Zr₂,₁B₈ від умов помелу у водні - Булик, І.І.; Тростянчин, А.М.; Бурховецький, В.В.; Борух, І.В.; Дурягіна, З.А.; Лемішка, І.А. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Виявлено конкуруючий вплив двох чинників під час “сухого” помелу феромагнетного сплаву Nd₁₆Fe₇₃,₉Zr₂,₁B₈ у водні. Зі збільшенням частоти обертання камери млина і тривалості процесу зростає дисперсність порошку, однак, через агломерацію стають ізотропними частинки. Вказано на можливість застосування рідкого середовища (олеїнової кислоти) для запобігання механічному сплавлянню високодисперсних частинок порошку внаслідок тривалого високоенергетичного помелу. Високодисперсні анізотропні порошки отримано помелом насиченого воднем сплаву в олеїновій кислоті за частоти обертання камери млина 100…200 rpm та тривалості до 12 h.