Особливості руйнування наводнених високоазотних марганцевих сталей в умовах тертя кочення - Балицький, О.І.; Колесніков, В.О.; Еліаш, Я.; Гаврилюк, М.Р. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Виявлено, що під час тертя кочення інтенсивність зношування наводнених зразків високоазотних марганцевих сталей уп’ятеро вища, ніж ненаводнених. Зі збільшенням інтенсивності зношування спостерігали зміну кольору поверхні тертя контртіла та розмірів продуктів зношування. Зовнішній вигляд ненаводнених та наводнених продуктів зношування суттєво відрізняється (білий та темний колір, відповідно). Мікротвердість наводненого шару становила 7,6…8,2 GРа, а шару зі зруйнованих ділянок 4,2…4,9 GРа. У зруйнованих ділянках, що мають ознаки теплового схоплювання, спостерігали підвищений вміст карбідоутворювальних елементів (зокрема Mo), що підтверджує прискорення руйнування досліджених високоазотних сталей в умовах тертя кочення на ділянках, збагачених карбідами.