Обґрунтування способу розробки Мотронівсько-Аннівської ділянки Малишевського титано-цирконієвого родовища - Лазніков, О.М. (Геотехнічна механіка, 2015)
Робота присвячена обґрунтуванню технологічної схеми розробки обводненої Мотронівсько-Аннівської ділянки Малишевського розсипного титано-цирконієвого родовища. Детально викладені геологічні та гірничотехнічні чинники, що обумовлюють особливість відкритої розробки Мотронівсько-Аннівської ділянки. Наведені гідрогеологічні характеристики ділянки родовища, на основі яких виконується вибір раціонального гірничого-транспортного обладнання. Подано два основних способи розробки обводнених уступів з рудними пісками та покриваючими розкривними породами. Розглянуто основні стадії розробки обводненого родовища, які включають формування котловану, розкрив рудного пласту і спуск на воду земснаряду для видобутку рудного піску. Виконані в роботі дослідження дозволяють зробити вибір на користь комбінованого способу розробки обводнених титано-цирконієвих родовищ із застосуванням підводного видобутку руд земснарядами.