Математичне моделювання параметрів вилуговування перехідних металів - Мальцев, Д.В. (Геотехнічна механіка, 2015)
Розглянуто порядок математичного моделювання для вилуговування корисних копалин. Класифіковані за загальними ознаками фактори й визначена їх важливість для проведення математичного моделювання. Сформовано необхідні вихідні дані для проведення моделювання технології вилуговування перехідних металів і наведено їх перелік. Розроблено принципову блок-схему, за якою виконано розрахунок технологічних параметрів знеміцнення рудного масиву та вилуговування. Знайдено певний перелік параметрів у технології, який доцільніше змінювати при заданих умовах, докорінно не змінюючи діюче устаткування, інтегруючись у прийняту камерну систему розробки з бурових штреків. Побудовано декілька важливих графіків та гістограм для обґрунтування параметрів вилуговування перехідних металів в місці залягання. Виконано пошук оптимальних параметрів вилуговування при зміні певних параметрів в умовах діючого підприємства.