Корозія алюмінію за контакту з оксидованими титаном та цирконієм - Штефан, В.В.; Байрачний, Б.І.; Лісачук, Г.В.; Смирнова, О.Ю.; Зуйок, В.А.; Рудь, Р.О.; Вороніна, О.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Вивчено корозію сплавів на основі титану, алюмінію, цирконію та заліза в розчинах натрій хлориду. Показано, що швидкість корозії алюмінію значно підвищується за контакту з цирконієм, титаном і нержавіючою сталлю. Доведено, що кінетика корозії алюмінію контролюється катодною реакцією відновлення молекулярного кисню. Показано, що швидкість корозії алюмінію поза контактом дорівнює швидкості за контакту з оксидованим цирконієм або титаном. Методом імпедансної спектроскопії досліджено захисні властивості оксидних покривів на титані та цирконії, одержаних мікродуговим оксидуванням та високотемпературним окисненням.