Вплив вуглекислого газу та газоконденсату на швидкість корозії сталі 20 у деаерованих розчинах NACE - Слободян, З.В.; Маглатюк, Л.А.; Купович, Р.Б. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Досліджено вплив газоконденсату на швидкість корозії сталі 20 у деаерованому та насиченому СО₂ розчині NACE. Виявлено, що з видаленням кисню шляхом проду- вання розчину азотом за перемішування та 50°С швидкість корозії сталі знижується на 11,5% порівняно з природно аерованим розчином. Після насичення деаерованого розчину вуглекислим газом вона підвищується в 2,5 рази, а після додавання 20 vol.% газоконденсату та 20 vol.% метанолу в деаерованому розчині NACE зменшується у 8,5 рази, а в насиченому СО₂ – у 8,8 рази, що забезпечує ступінь протикорозійного захисту сталі 88…89%.