Застосування модифікованої соняшникової олії як емульгатора змащувально-охолоджувальних рідин - Балицький, О.І.; Гаврилюк, М.Р.; Девяткін, Р.М.; Федусів, І.Р. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Синтезовано нові емульгатори із функцією інгібітора корозії шляхом модифікації соняшникової олії моноетиленаміном та етилендиаміном. Наведено ймовірні структурні формули цих емульгаторів. Отримані модельні змащувально-охолоджувальні рідини на дистильованій воді стабільні та володіють інгібувальними властивостями. Інгібувальну здатність визначено методом контактних пар відповідно до ГОСТ 6243-75. Показано дисперсність прямої та зворотної емульсій. Наведені експериментальні результати можуть бути використані під час розроблення нових рецептур змащувально-охолоджувальних рідин, що дасть змогу зменшити забруднення навколишнього середовища.